Meral Okay Kimdir?

SPONSORLU BAĞLANTILAR

Meral Okay Kimdir?

Meral Okay (20 Eylül 1959, Ankara – 9 Nisan 2012, İstanbul), Türk, senarist, oyuncu, söz yazarı.

Yaşam öyküsü

Meral Okay, 20 Eylül 1959 tarihinde Türkan ve Ata Katı çiftinin 2.çocuğu olarak Ankara’da doğdu. Anıttepe Lisesi’nde liseyi bitirdi. Beş yıl devlet memurluğu yapan Okay, bu süreçte Toprak Mahsulleri Ofisi’nin Dünya Bankası projelerinde ve TBMM’nin Atatürk’ün 100’üncü yaşı kutlamaları çerçevesinde kurulan bir komisyonunda yer aldı.[1] 12 Eylül döneminde Türkiye İşçi Partisi üyesi ve işyeri temsilcisiydi.[2]

1984 yılında sinema ve tiyatro oyuncusu Yaman Okay’la evlendi. Eşi 1993’te, 41 yaşında kanserden yaşamını yitirdi[1]

İstanbul’a taşınarak Günaydın gazetesinde çalışmaya başladı. Dergicilik, yayıncılık, yapımcılık, Sezen Aksu ile sahne çalışmaları yaptı, şarkı sözleri yazdı. İkinci Bahar dizisiyle ünlendi. DİSK’in 40. yılı kutlamalarında sahne aldı ve yine DİSK’in öncülüğünde başlayan 10 Aralık Hareketi’nin Politika Geliştirme Kurulu üyesiydi. Petrol-İş Sendikası’nın “Sendikalı Ol” kampanya filminde rol aldı. Bir filmde yapımcılık denemesinde bulundu. Son olarak Muhteşem Yüzyıl dizisinin senaristliğini yapıyordu.

9 Nisan 2012’de sabah saatlerinde evinde akciğer kanseri nedeniyle hayatını kaybetti. [3]

Tüm mirasını Nesin Matematik Köyü’ne bağışlamıştır[4]; ancak mirasçılarının bu tezin hukuki bir dayanağı olmadığını iddia etmesi üzerine tüm mal varlığı mirasçılarına dağıtılmıştır. Meral Okay’ın bu sözlü vasiyeti arkadaşları tarafından gerçekleştirilmiş ve “Meral Okay Matematik Köyü’nde Doğuyor” adlı bir yardım organizasyonuyla vakfa maddi destek sağlanmıştır.[5]

Ödülleri
14. Adana Altın Koza Film Şenliği – 2007, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Beynelmilel
24. Siyad Türk Sineması Ödülleri – 2002, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Hiçbiryerde

Filmografisi

Oyuncu [değiştir]
Bir Bulut Olsam (2009) – İnci Batur
Alia (2008)
Beynelmilel (2006) – Aydeniz Derya
O Şimdi Asker (2002) – Resmiye
Hiçbiryerde (2001) – Melek
Koltuk Sevdası (2001)
Yeditepe İstanbul (2001) – Havva
İkinci Bahar (1998) – Kasap Melahat
Seni Seviyorum Rosa (1992)

Senarist
Yasemince (1997)
Asmalı Konak (2002)
Fedai (2007)
Bir Bulut Olsam (2009)
Muhteşem Yüzyıl (2011)

Diğer
Fırtına (dizi) (2006-2007) – Genel Kordinatör
Beynelmilel (2006) – Yapım koordinatörü
Körfez Ateşi (2005) – Proje danışmanı
İstanbul Şahidimdir (2004) – Proje tasarım
Akademi Türkiye (2003) – Jüri üyesi
Yarın Geç Olmayacak (2000) – Yapımcı
Propaganda (1999) – Basın ve halkla ilişkiler
meral_okay
Kaynak:http://tr.wikipedia.org/wiki/Meral_Okay

Add a Comment

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


*

Ödev Ödev